Работодателите няма да подкрепят промените в Кодекса на труда за почивните дни. Това пишат в Декларация четири от работодателските организации у нас, която е изпратена и до медиите.

Да се премахне отработването в събота, предлагат от МС

Да се премахне отработването в събота, предлагат от МС

Част от документите от трудовото досие да се съхраняват в електронен вид

На извънредно заседание в парламента утре ще бъдат гласувани на второ четене промените в Кодекса на труда. Това ще стане в частта на предлаганата компенсация с допълнителни неработни дни на официални празници, отбелязвани в съботен и неделен ден.

Според четирите национално представителни работодателски организации и КНСБ има противоречие с Конституцията на Република България; неспазване на Закона за нормативните актове, поради липсата на количествена оценка на въздействие за свързаната загуба на добавена стойност и БВП; нарушаване на Кодекса на труда и конвенции на МОТ за работното време и социалния диалог, доколкото проекта на ЗИД на КТ не е обсъждан в Тристранката (НСТС).

Работодателите настояват за оттегляне и отказ от подкрепа на законопроекта при второ гласуване в парламентарна зала. Под декларацията са се подписали представители на Асоциация на индустриалния

капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Припомняме, според последните промени в КТ за празничните дни се обсъжда, ако те са в събота и неделя, понеделникът след тях да е почивен.