Уверен и стабилен курс към приемането на единната европейска валута очерта президентът Румен Радев. Аналогично послание отправи и назначеният от него служебен премиер Гълъб Доневв рамките на конференцията "България по пътя към еврото", в която взеха участие още заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов, финансовият министър Росица Велкова, представители на бизнеса, синдикати, икономисти и др.

"Членството в Еврозоната е стратегически за България въпрос. Той не е само въпрос на политики, а изисква комуникация, информация, диалог, сближаване на позиции, изработване на ясна национална позиция", каза държавният глава.

И подчерта - в исторически, географски и културен план България винаги е принадлежала към сърцето на Европа. "Така е и днес, България днес е неделима част от общото европейско икономическо пространство."

Икономически България търгува основно със страни от ЕС, като перспективата е до 3 години двустранният стокообмен само с Германия да надхвърли 20 милиарда евро. "И въпросът е дали България трябва да е член на Еврозоната, за да отбелязва още по-голям ръст", подчерта президентът.

Основните предимства от приемането на единната европейска валута според него ще са още и повишаване на стандарта на живот, както и развитието на по-конкурентоспособна икономика. Най-важната задача обаче в тази насока, посочи Радев, следва да бъде убеждаването на хората, че приемането на еврото е добра стъпка.

България трябва да приеме еврото, за да бори хибридната война на Русия

България трябва да приеме еврото, за да бори хибридната война на Русия

ЕС решително подкрепя Украйна във войната й за териториална цялост срещу руската агресия

От своя страна служебният финансов министър Росица Велкова изтъкна работата в посока приемане на еврото, свършена от страна на служебното правителство - редицата изготвени и приети от Народното събрание законопроекти, нужни за интеграцията ни. Остават обаче важни закони, които не бяха приети от парламента, като основна задача на партиите след 2 април ще бъде именно даването на "зелена светлина" на въпросните нормативни промени. България отговаря на повечето критерии на влизане в Еврозоната, посочи още тя, като изключение прави инфлацията, но кабинетът полага всички усилия за решаване на проблема.

Основният проблем пред приемането на еврото е политическата криза в последните две години. Това заяви на свой ред управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

"В резултат на тази криза бюджетният процес е силно разстроен. През последните две години не разполагаме с ясно дефиниран Закон за държавния бюджет и средносрочна фискална програма (линк от бюджетите на Асен), подчерта гуверньорът на централната банка.

Тревожна тенденция според Димитър Радев е и разхлабването на "традиционно силната фискална позиция" на България, като именно това подклажда ръста на инфлацията.

Що се касае конкретно до ролята на БНБ в процеса на интеграция към еврото, то няма формални критерии, тъй като те са изпълнени още през 2020 година, когато се присъединяваме към т.нар. "чакалня" на Еврозоната - валутният механизъм ERM-2, посочи той. БНБ обаче предстои да подготви и предложи на следващия парламент нов закон за БНБ, който е сред основните стъпки преди приемането на еврото.