През април 2023 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.7 пункта в сравнение предходния месец. Подобрение на показателя е регистрирано в промишлеността, докато в строителството и сектора на услугите се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят остава на нивото си от март. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 2.3 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира както нарастване на притока на нови поръчки през последните три месеца, така и оптимистични очаквания за износа през следващите три месеца.

През април средното натоварване на мощностите е с 0.3 пункта под нивото от януари и достига 74.8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. През последния месец е отчетено и засилване на отрицателното въздействие на фактора "недостатъчно търсене от страната".

Снимка 616019

Източник: НСИ

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 0.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото". По тяхно мнение настоящата строителна активност е леко подобрена, а производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 6.2 месеца при 5.9 за януари. Същевременно и очакванията им относно новите поръчки през следващите шест месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозното затруднение за дейността на предприятията, следвана от цените на материалите и недостига на работна сила.

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, е 34.6%.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва равнището си от март. Очакванията на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са благоприятни, като и прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните пречки за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава нарастване на негативното влияние на първите два фактора.

Снимка 616018

Източник: НСИ

Относно продажните цени по-голяма част от търговците на дребно предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 0.5 пункта, което се дължи на резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца са неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Бизнесът очаква одобряване на икономическата ситуация в следващите месеци

Бизнесът очаква одобряване на икономическата ситуация в следващите месеци

Цените на производител през януари падат при ел. и топлоенергията и се вдигат в промишлеността