Фискалната стабилност е първостепенен приоритет за нас, увери от парламентарната трибуна финансовият министър Петър Чобанов.
Той поясни, че на този етап има една фискална цел, фиксирана в бюджета, но анализът показва, че тя е механична и не е подкрепена с политики за нейното изпълнение.

Трябва да сме наясно с рисковете, които имаме в бюджета, заяви още министърът, уточнявайки че те не са малко, но това не може да е оправдание, а може само да ги мотивира.

Към рисковете той постави надценените прогнози за макроикономическото развитие за текущата година, както и очакванията за възникване на допълнителни разходи.

Основен проблем са просрочените задължения и постъпващите искания от различни министерства и ведомства, обясни Чобанов и добави, че към края на април тези искания са за над 800 милиона лева. Поради това и поради този риск министерствата и ведомствата оптимизират разходите си.

Финансовият министър алармира и за риск от неизпълнение на приходите, който приходните агенции оценяват на около 1 милиард лева.
Вече има и набелязани мерки как да се осигурят допълнителни проходоизточници, които мерки трябва да заработят спешна, изтъкна финансист номер едно.
Сред причините за неизпълнение на данъчните приходи Петър Чобанов нареди въвеждане на единна данъчно осигурителна сметка и промяна на макроикономическите показатели.

Министърът подкрепи мерките за изграждане на нова бизнес среда, която в момента, по думите му, е разрушена. На първо място той приветства графика за разплащане на всички забавени плащания към бизнеса. Чобанов изрази увереност, че това ще възстанови доверието на хората към държавата като лоялен платец.

Облекчаване на достъпа до свободния финансов ресурс на малкия и среден бизнес чрез Българската банка за развитие и мерките срещу нелоялната конкуренция също получиха адмирациите на финансовия министър.