Износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200% по данни от 2022 г. Това е около 1.6 - 1.7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г.

Това коментира министърът на икономиката Богдан Богданов пред БНТ.

Неговата цел е да продължи развитието на индустрията, както и модернизацията на производство. "Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези заводи", заяви министърът.

По думите му има развитие по казуса с Пловдивския панаир, като миналата седмица министерството на икономиката е завело иск срещу апортирането на акциите към дружеството на Георги Гергов. По последни данни Панаирът е с над 100 млн. загуба заради неефективно управление, а може би целенасочено, подчерта Богданов.

"Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше а стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце", допълни Богданов.

Той увери, че Министерството на икономиката, както и МС ще следят развитието на съдебния процес.

Агенцията по вписванията обжалва решението за Пловдивския панаир

Агенцията по вписванията обжалва решението за Пловдивския панаир

От години Георги Гергов се опитва да осъществи скрита приватизация, посочват от ПП/ДБ

По данни на БНБ 2022 г. е втората от последните 15 години с най-висок ръст на инвестициите у нас, каза още Богданов. И добави- тази тенденция продължава и през 2023 г., като за първите четири месеца БНБ отчита около 60% ръст на инвестициите в България.

Оказва се, инвеститорите проявяват интерес основно към производствените предприятия у нас. Министърът изтъкна, че всеки ден се среща с международни инвеститори и местни компании, които искат да разширят своите производства и са оптимистични по повод предстоящото приемане на България в Шенген и еврозоната.

"С приоритет ще работим за Северна България, особено заради връзките север-юг, които ще се подобрят заради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са региони, които тепърва ще се развиват и изискват усилия най-вече за инфраструктурно обезпечаване, но и подходяща работна ръка", обясни Богданов.

Данъчната ни политика и в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на закона за насърчаване на инвестициите, смята министърът.

Нещата, които се случват в ДКК, са познати на обществото, но няма промяна, посочи Богданов. Проблемите са хронични - неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки.

Горанов: Ако някой в БНБ е саботирал влизането в Еврозоната, това не е Димитър Радев

Горанов: Ако някой в БНБ е саботирал влизането в Еврозоната, това не е Димитър Радев

Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, каза той