За политиците, които си правят пиар на гърба на Пловдивския панаир, ще излязат много неща наяве. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров пред БНР.

Запитан защо общината не е обжалвала промяната в капитала на дружеството "Пълдин туринвест", с която Панаира премина изцяло в ръцете на бизнесмена Георги Гергов, Димитров се оправда с ВКП и икономическа полиция.

"Нищо не мога да ви кажа за Панаира, тъй като Върховната касационна прокуратура и икономическа полиция работят по случая. Така че, нищо не мога да ви кажа".

Кметът на Пловдив нямал право да говори и дори и да бъде попитан още веднъж, пак щял да твърди същото. Единственото, което той заяви, отново в своя защита, бе, че Пловдивският панаир никога не е бил собственост на общината, с което вероятно оправдава бездействията си.

Припомняме, през ноември 2022 г. Георги Гергов, бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Новината надигна сериозно гражданско недоволство в града, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площ в Панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции.

Общинските съветници от "Демократична България" призоваха Здравко Димитров да уволни своя заместник Величко Родопски и след това да подаде оставка заради това, че не е обжалвал решението на Окръжния съд за Панаира.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир, като започна проверка на твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на "Международен панаир Пловдив" АД от "Пълдин туринвест" АД.

Търговският регистър отказа да впише акциите на Варна в Пълдин туринвест

Търговският регистър отказа да впише акциите на Варна в Пълдин туринвест

Един от мотивите е, че оценката от вещите лица на варненските акции е неактуална от октомври 2021 г.