За втори път Търговският регистър е отказал за втори път да впише апорта на варненските акции в дружеството "Пълдин туринвест". Това съобщи общинският съветник от ДБ Веселина Александрова, цитирана от БНР.

Един от мотивите на регистъра е , че оценката от вещите лица на варненските акции е неактуална от октомври 2021 г.

По думите на Александрова сега се отваря прозорец от време, в който хипотетичнно е възможно Общински съвет Варна да приеме внесеното от ДБ проекторешение за връщането на акциите от Панаира на държавата или държавата да си поиска акциите или в краен случай да се предложи на Варна изкупуването им.

Процедурата сега предвижда бизнесменът Георги Гергов или да обжалва отказа в 7-дневен срок пред Окръжен съд, или да започне процедура по нова оценка.

Припомняме, че през ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Новината се надигна сериозно гражданско недоволство в самия град, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площт в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир, като започна проверка на твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на "Международен панаир Пловдив" АД от "Пълдин туринвест" АД.

ПП/ДБ иска преоценка на акциите на Пловдивския панаир

ПП/ДБ иска преоценка на акциите на Пловдивския панаир

Последната оценка на панаира е от 2006 г., акциите са оценени на едва 16 милиона лева