Върховна касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с медийни публикации относно твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на "Международен панаир Пловдив" АД от "Пълдин туринвест" АД. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокурор от ВКП ще извърши лична проверка по случая проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

От прокуратурата посочват, че ще информират обществеността своевременно за резултатите от проверката.

Припомняме, че през ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Новината се надигна сериозно гражданско недоволство в самия град, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Общински съветници от ДБ пък поискаха оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров, защото не обжалва решението на съда за Панаира.

БСП сметна колко ни струват кметовете на Пловдив и Варна
Обновена

БСП сметна колко ни струват кметовете на Пловдив и Варна

Социалистите се заканиха, че ще сезират европейската прокуратура