За периода януари - май 2010 г. записаните премии в общото застраховане са в размер на 567 145 хил. лв., а в животозастраховането - в размер на 92 778 хил. лв.

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 6,9% в общото застраховане и спад от 4,1 % в животозастраховането.
Общо спадът за застрахователния сектор се отчита спад от 6,5%, съобщава Finance.news.bg.

Най-голям дял продължават да имат автомобилните застраховки „Автокаско" (36,5 %) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (35,7 %) и общо 72,2 % от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия" и „Други щети на имущество", които заемат дял 18,3 % от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", „Летателни апарати", „Обща гражданска отговорност", „Гаранции", „Заболяване" и „Правни разноски".

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец май 2010 г., продължава да заема застраховка „Живот" и рента.
Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 69 711 хил. лв. и формират 75,1 % от премийния приход, генериран в сектора.

Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4,3 % в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 3 987 хил. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по „Постоянна здравна застраховка" и по „Допълнителна застраховка".