Поредният финансов министър се опитва да сложи ръка върху събраните в частните пенсионни дружества средства, за да прикрие фактическия фалит на НОИ.
Това е мнението на икономиста Георги Ганев от Център за либерални стратегии във връзка с предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване от екипа на Владислав Горанов.

Според Ганев мотивите на законопроекта са крайно неубедителни и всъщност противоречат на цялостната политика до този момент.

Създаването на първия и втория стълб на осигуряване бе мотивирано с нуждата от съществуването паралелно на солидарен елемент и да личен влог, т.е. частен. Тези средства, които са частна собственост на осигуряващия, според предложението на Владислав Горанов, влизат в някакъв общ дял, от който ще се плаща пожизнена пенсия и се разпределя риска.

Горанов създава социална експлозия, скочиха реформатори

Горанов създава социална експлозия, скочиха реформатори

Възможно е да се обслужва криминална цел, предупреждава Караджов

„Намаляването на правата  да се разпорежда човек с нещо, което е негова собственост, очевидно означава ограничаване на правото му на собственост – в случая това е държавата и затова може да се използва думата национализация, одържавяване”, посочва Ганев.

Според икономиста това се прави, за да се прикрие фактически фалит на пенсионната система. При текущите пари, които се взимат от осигуровки не могат да се плащат настоящите пенсии при съотношението между работещи към пенсионери. При сегашната демографска картина и нейната динамика положението ще се запази дори и да се удвоят и утроят осигурителните вноски, смята Георги Ганев.

Само тестваме новите пенсионни идеи, успокоява Калфин

Само тестваме новите пенсионни идеи, успокоява Калфин

Фондовете да бъдат активни, посъветва социалният министър

„Първият стълб на българската пенсионна система е фактически във фалит и се търсят начини той да бъде финансиран, да се слагат смокинови листа пред факта на фалита”, заявява Ганев.

По думите му 7-те милиарда, натрупани в частните пенсионни фондове, са изключително примамливи, но те могат да решат проблема за около година, година и половина.

„След това обаче те пак ще изчезнат, пак ще има фалит, но ще имаме време, в което някои хора ще бъдат добре, докато парите се харчат”, заяви Георги Ганев, цитиран от БНР.

Той обясни, че от поне 6 години насам български финансови министри (по някаква причина винаги свързани с управление на ГЕРБ) се опитват да сложат ръка върху тези средства. 
Икономистът припомня обаче и че през 2011 г. Конституционният съд реши, че това е противоконституционно и просто така не могат да бъдат вземани парите от професионалните фондове. 

Според Георги Ганев сега се търсят всячески други начини и това прозира като мотивация и в решението, държането на пари в частния пенсионен стълб да стане също толкова непривлекателно за хората, колкото държането на парите в общия кюп на първия стълб и хората доброволно да се съгласят оттук нататък парите им да отидат в НОИ.

По думите на Ганев обществото може да реши въпроса и това ще стане на избори, ако те се съгласят с предложеното.
Тоталният фалит на първия стълб на пенсионната система трябва обаче да бъде съобщавана, посочи Ганев.

Според икономиста три са възможностите за изход от ситуацията: драстично да падне нивото на пенсиите, драстично да се увеличи пенсионната възраст или до безкрай да продължи сегашната практика на финансиране на пенсиите с общите данъци.