Само 1.6% от потреблението на цигари през второто тримесечие на 2021 г. е без български акцизен бандерол (с неплатени данъци). Това показват данните от традиционното изследване на празните цигарени опаковки, което се извършва по поръчка на компаниите от "Инициатива срещу незаконната търговия".

Според данните за 2-ро тримесечие сочат намаление с 0.2 процентни пункта спрямо 1-во тримесечие на настоящата година и с 1 процентен пункт по-нисък от същото тримесечие на 2020 г. За пореден отчетен период България е и с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните-членки на ЕС, в които това изследване се провежда.

Снимка 552166

Източник: Инициатива „Срещу незаконната търговия”

Изследването по намерени фасове продължава и в усложнената епидемична обстановка. То ще се провежда всяко тримесечие в съответствие с действащите противоепидемични мерки в страната и резултатите се представят регулярно и пред обществеността.

Анализът на опаковките на цигари без бандерол, събрани през второто тримесечие на 2021 г., показват че сред тях преобладават опаковки, обозначени за безмитна търговия, но и такива с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение). Сред тях има и фалшификати на известни международни марки. Има имитиращи опаковки, предлагани на гръцкия пазар - със здравни предупреждения на гръцки език.

Снимка 552167

Източник: Инициатива „Срещу незаконната търговия“

Запазва се тенденцията едни и същи марки да остават водещи по дял на незаконния пазар вече години наред.

Делът на потребление на цигари без български акцизен бандерол се отчита във всеки от 20-те града от основната извадка на изследването, като целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които то се е увеличило или е по-високо от средното за страната, както е във Видин, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Благоевград. През последните няколко години се отчитат и градове с нулево ниво на незаконно потребление, като през 2-ро тримесечие това са два големи града - Плевен и за втори пореден път - Стара Загора.

Във Варна има леко увеличение, както и във Враца. Ямбол, Русе и Стара Загора изледването показва идентични резултати през първото и второто тримесечие.

Сред допълнителните 6 града, които се проследяват извън основната извадка, се отчита изключителен успех в Свиленград. Там в годините назад са събирани и отчитани сериозни количества опаковки без български акцизен бандерол, за да се достигне до нулево ниво за първи път през 2-ро тримесечие на тази година. Ето как изглежда развитието на дяла на цигари без бандерол на пазара в Свиленград през годините назад:

В Димитровград пушачите са ползвали само бандеролни цигари, според изследването за две поредни тримесечия.

Снимка 552170

Източник: Инициатива „Срещу незаконната търговия“

Данните на Агенция "Митници" са съпоставими с резултатите от проучването, заяви Павел Тонев, директорът на Агенция "Митници", като посочи, че за второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. приходите от акциз за цигари отбелязват ръст от 11,1% до 669,9 млн. лева.

Ръст от 11% се наблюдава и в количествата освободени за потребление цигари и тенденцията продължава и през третото тримесечие на 2021 г., уточни Тонев. На пазара се налагат нови продукти за пушене, които са неакцизни и целят да заменят конвенционалното потребление.

За периода януари - септември са задържани над 24 млн. къса нелегални цигари, което е два пъти повече от задържаните през същия период на 2020 г., задържаните количества тютюн за пушене се запазват на сходни нива от около 8 300 кг, заяви още директорът на Агенция "Митници".

Данните бяха представени пред представители на Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, Агенция Митници, Главна прокуратура, Върховна касационна прокуратурата, Министерство на икономиката и Института за тютюна и тютюневите изделия на онлайн среща.

"Инициативата за борба с незаконната търговия" започва през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании.