Бившият финансов министър Симеон Дянков заяви, че очаква още по-висока инфлация и ръст на данъците. Той предполага, че инфлацията ще надскочи прогнозираните 14 процента, колкото е заложено в актуализацията на бюджета. Като цяло обаче Дянков се съмнява, че актуализацията на бюджета ще мине и на второ четене заради политически пазарлъци. "Очаквам да видим по-висока инфлация на месечна основа през следващите два-три месеца, като може да стигне и близо до 20%, заяви Дянков чрез видеовръзка от Вашингтон пред БТВ.

Той каза, че у нас инфлацията е забавена с 3-4 месеца и тя тепърва ще става висока. "Увеличението на данъци е неизбежно. То беше ясно още с Бюджет 2022." В тази връзка водещият в студиото припомни, че преди три седмици Българската народна банка предупреди за опасност от навлизане в инфлационна спирала заради раздуване на дефицита по политически причини.

Бившият финансов министър заяви, че за първи път от 11 години Европейската централна банка увеличава лихвените проценти. "Тези, които имат ипотеки повече от пет години трябва да се радват, защото те са влезли на добри цени, а тези които в момента мислят да си купуват жилища трябва да го направят възможно най-бързо, защото ЕЦБ сега започва да увеличава лихвите. В САЩ има вече пета стъпка за увеличение на лихвите, предвиден е голям ръст и за юли."

Дянков, каза, че това се отнася и за правителството, като уточни, че като цяло одобрява политиката на настоящия кабинет, включтелно намерението за поемане на нов дълг при сегашните по-ниски лихви.

Симеон Дянков: Кризата изяде реформите

Симеон Дянков: Кризата изяде реформите

По думите на бившия финансов министър България няма шанс да влезе в еврозоната от 2024 г.

Според него планираните социални мерки, включително увеличване на пенсиите "могат да се случат и без актуализация на бюджета, просто с промяна на основните параметри на бюджета или с акт на Министерски съвет", заяви той, като каза, че се надява ако правителството оцелее след вота на недоверие, то да се откаже от актуализацията.

Според него разходите за инфраструктурни проекти биха могли да бъдат отложени и за следващия бюджет, "който не бил кой знае колко далече". Същевременно бившият финансов министър изрази съжаление за замразяването на строежа на Магистрала "Хемус".