България е в най-тежката част на енергийната криза. Това заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му някои неща срещу кризата за свършени, други неща тепърва трябва да се случат. Не е трябвало помощите за тока да се дават на всички, а секторно.

Дянков казва, че трябва да се гарантира токът за бизнеса и хората. Според него заплахата за липса на ток е реална. По думите му цената на тока ще скача. Ще има домакинства и производства, които могат да останат без ток, смята Дянков.

Полша и Германия вече са въвели мерки за търговците на ток. У нас такива мерки не се предвиждат. Такива мерки биха стрували между 2 и 3 милиарда лева, според сметките на бившия финансов министър.

За зимата трябва да сме организирани държава по държава, анализира Симеон Дянков. Той подкрепя изтеглянето на нов дълг от служебното правителство. 16 милиарда лева ще ни трябват за запълване на дефицита. Според него сега е лош момент за политическа криза и той не е оптимист за изход от кризата като цяло.

Симеон Дянков: Кризата изяде реформите

Симеон Дянков: Кризата изяде реформите

По думите на бившия финансов министър България няма шанс да влезе в еврозоната от 2024 г.

.