От синдикатите са притеснени от спекулативното боравене с данни за новия начин на изчисляване на пенсиите. Представители на КНСБ и "Подкрепа" взеха участие в спешна среща при премиера Бойко Борисов по темата за новата формула за изчисляване на пенсиите, която влезе в сила.

Асия Гонева от КНСБ заяви, че е разочарована от интерпретациите на данните в НОИ. Те били симулативни, но се превърнали в спекулативни.

Според нея има решение на проблема. Трябвало да се вземе предвид факторът на средния осигурителен доход, който влиза във формулата за изчисляване на пенсията.

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

Томислав Дончев: Кабинетът няма за цел да си пести 9 милиона лева от пенсиите

Изключително непрофесионални хора създали напрежението около пенсиите, заяви Гонева и порица медиите, че разпространяват спекулации.

Синдикатите ще предложат конкретен текст, който да успокои обществото. Ще успокоим обстановката, увери Гонева. Една симулация се превърнала в спекулация, изтъкна отново тя.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също заяви, че е смутен от чудовищните спекулации. И той се обяви за това да няма ощетени хора, които трябва да се пенсионират. Манолов е готов с калкулатор в ръка или с молив и лист да изчислява пенсии.

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

Защитава намалението на пенсиите на около една трета от новите пенсионери