Сметната палата ревизира приходите и разходите за предизборната кампания на местни коалиции и инициативни комитети за изборите за кметове през 2015 г., съобщиха от одитния орган.

Отчетеният и проверен общ размер на приходите е 3 426 497 лв. От тях 496 374 лв. са на инициативни комитети и 2 930 123 лв. - на местни коалиции.

Отчетеният и проверен общ размер на разходите, поетите задължения и получените непарични средства и дарения е 3 346 544 лв. - 473 306 лв. на инициативни комитети и 2 873 238 лв. на местни коалиции.

Установено е, че 20 инициативни комитета и 130 местни коалиции не са допуснали нарушения на Изборния кодекс.

Въз основа на приключилия одит са установени следните несъответствия:

- 28 инициативни комитети и 67 местни коалиции са извършили общо 205 нарушения на изискванията на Изборния кодекс, като не са изпратили в Сметната палата информация по време на предизборната кампания за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс;

- 6 инициативни комитета и 8 местни коалиции са нарушили изискването финансирането на приходите и разходите за предизборната кампания на стойност над 1000 лв. да става по банков път;

- 1 местна коалиция не е спазила забраните за финансиране и подпомагане на предизборната кампания - юридическо лице й е предоставило за безвъзмездно ползване собствена недвижима вещ;

- 3 инициативни комитета и 13 местни коалиции са представили в Сметната палата отчетите за приходите, разходите и поетите задължения във връзка с предизборната кампания със закъснение;

- 1 инициативен комитет и 4 местни коалиции не са изпълнили изискването да приложат към отчета извлечение от банковата сметка за обслужване на предизборната кампания;

- 3 инициативни комитета не са изпратили 4 декларации за произход на дарените и предоставени средства, 2 от местни коалиции не са изпратили 6 такива декларации;

- 1 инициативен комитет не е изпратил 1 декларация за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи.

Сметната палата провери какви приходи са получили и какви разходи са направили 204 местни коалиции от партии и 50 инициативни комитети за предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове през 2015 година.
От 892 участниците в тези избори, 410 са местни коалиции и 482 са инициативни комитети. Те са създадени и регистрирани само за участие в определен вид избор и нямат задължение да организират счетоводно отчитане.

След сравнителен анализ на данните в представените пред Сметната палата отчети за приходите, разходите и поетите задължения и на информацията, получена от доставчици на стоки и услуги на участниците в изборите във връзка с предизборната кампания, от обхвата на одитната задача са изключени 638 участници - 206 местни коалиции и 432 инициативни комитети. Причината е, че те са декларирали в отчетите си приходи, разходи и поети задължения под 1 000 лв. или не са изпълнили задължението за представяне на отчет пред Сметната палата.

44 местни коалиции и 194 инициативни комитета не са подали отчети, и 162 местни коалиции и 238 инициативни комитета, които са отчели под 1000 лв. Затова Сметната палата извърши одит на гореспоменатите общо 254 местни формирования, участващи в изборите.

Отделно са проверени финансите за кампаниите на участващите в местните избори партии и коалициите, регистрирани в ЦИК. Одитният доклад с констатациите за тях е публикуван през юли 2016 г. на интернет страницата на Сметната палата.

Сметната палата провери дали дарените и предоставените средства в размер над 1000 лв. съответстват на размера на доходите на лицата на база информация, предоставена от Националната агенция за приходите.

При проверката е установено, че 200 физически лица са дарили или предоставили на местни коалиции и инициативни комитети средства в размер над 1 000 лв.

За 195 лица са установени данни за доходи, съответстващи на размера на дарените/предоставени от тях средства за кампанията.
За 5 лица размерът на доходите не покрива размера на дарените/предоставени средства по данни на НАП и НОИ. (Установеното несъответствие е само въз основа на информацията от базите данни на НАП и НОИ, не са проверявани доходи от дивиденти, наследства, завещания, спестявания и доходи от чужбина).