Изключително слабо усвояване на европарите по оперативните програми през 2009 година отчита годишният доклад на Парламентарната комисия по европейски въпроси.

Според огласения от председателя на комисията Светлин Танчев документ има значително разминаване между договорените и реално платените пари по различните проекти, както и драстично завишаване на стойността на проектите.

Членовете на комисията и представителите на различните структури, които работят с еврофондовете проведоха изнесено заседание в Правец.

Едва 1, 3 процента от всички европари са били усвоени през миналата година отчете Светлин Танчев. 90 процента от проектите са били драстично завишени, като има случаи, в които са били надписани със сто до триста процента.

Според Танчев през последните няколко месеца са били предприети множество стъпки за подобряване усвояването на европарите. Той се надява при следващия доклад на комисията, през това лято, да се отчете 5 процента усвояемост на парите по различните оперативни програми.

Юлиана Николова, която оглавява секретариата, отговарящ за европарите към кабинета, обаче, коментира, че пет процента са малко и изрази надежда да се усвои повече.

Само през първата седмица на февруари са били платени 69 милиона лева на бенефициенти, допълни Николова. През януари само към общините са били насочени 169 милиона лева.