Цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, както и на автокаското падат благодарение на онлайн застраховането.

„Гражданската отговорност” ще стане с около 40 лева по-евтина, а автокаското дори с още повече.

Това изчислиха от ГЕРБ, които представиха на брифинг в парламента предложението в новия Кодекс за застраховането да има възможност застраховки да се сключват и онлайн.

Няма да има изискване за електронен подпис”, увери народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. Той обясни, че след като ще може да сключват застраховки само с едно кликване, то това веднага ще доведе до съкращаване на разходите от страна на застрахователите и съответно ще доведе до по-ниска цена на застраховките.

Добрев уточни още, че разходите ще намалеят, тъй като ще отпадне ролята на застрахователните брокери, които сега включват своята комисионна в цената на застраховките.

„Тоест, ако през тази година ние сме плащали една цена за винетка и „Гражданската отговорност” от 250 лева, то през 2016-та година въпреки увеличението на винетките ще платим по-малко, отколкото сме плащали до сега”, успокои Добрев.

Все пак обаче от ГЕРБ засега няма да подкрепят отпадането на стикерите за „Гражданска отговорност”, както и писмената форма на договора.

Припомняме, в края на миналия месец застрахователи и неправителствени организации започнаха подписка срещу забраната за онлайн застраховането "Гражданска отговорност" и завишените правомощия на застрахователния надзор при Комисията за финансов надзор.