Синдикатите и бизнесът започват обсъждането на проекта на правителството за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 710 на 770 лева. За днес е насрочено онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори ще представят становищата си, съобщава БНР.

От КНСБ вече разпространиха остра позиция, в която дават негативна оценка на предложението на правителството за това увеличение. В началото на месеца размерът от 850 лева беше приет на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Според КНСБ цел е да не се вдигне минималната заплата на 850 лв. и не да се даде обективна оценка на нейното състояние, макар този размер да бе приет единодушно от всички народни представители на първо четене, както в социална комисия, така и на пленарно заседание, към момента остават редица въпросителни. Синдикатите остро атакуват доклада на служебния социален министър Лазар Лазаров, който е публикуван въпреки официално декларирания отказ на правителството да провежда самостоятелна бюджетна политика с внасянето на удължителен бюджет.

"Защо се прилага двоен стандарт, при това точно в този момент, когато очевидно е налице пълно единодушие в законодателната власт? Според нас това е неприемливо поведение, което ще доведе до намаление на крайния размер на ръста на МРЗ за 2023 г.", пишат от КНСБ в позицията си. Според синдиката като мотиви за определянето на размера на 770 лв. са цитирани остарели данни от прогнози, които вече не са актуални, използвани са стари базисни периоди, като накрая е направен изводът, че размер на МРЗ от 770 лв. отговаря изцяло на Директивата за адекватните минимални заплати. За нас подобно твърдение е скандално."

Припомняме, че страната ни няма актуална тригодишна прогноза точно заради отказ на служебното правителство да внесе Бюджет 2023 с мотива, че то няма правомощията да провежда каквато и да е политика.

Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита с 1 милиард

Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита с 1 милиард

Финансовото ведомство очаква решението за повишаване на МРЗ да бъде окончателно официализирано

Според доклада на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров към проекта, изпратен до бизнеса и синдикатите, определената стойност на най-ниското възнаграждение за догодина е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея, и се посочва, че средногодишно съотношението между размера на минималната заплата от 770 лв. към средната за 2021 г. е приблизително 50%.

Посочва се още, че при определянето на размер от 770 лв. от 1 януари 2023 г. са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

С проекта на правителството се определя минималната часова работна заплата от 4,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Финансовият министър Росица Велкова вече предупреди, че повишаването на минималната работна заплата на 50% от средната в последните 12 месеца, или в конкретика - на 850 лева, ще увеличи бюджетния дефицит с около 1 милиард лева на годишна база.

Ръст на минималната заплата гласуваха депутатите

Ръст на минималната заплата гласуваха депутатите

Левицата предложи тя да е по-малка от 50% от средното възнаграждение за страната