Министърът на икономиката и индустрията, Никола Стоянов, обяви стартирането на проверки в цялата страна на небанкови финансови институции, които предлагат бързи кредити, с цел зачитане на правата на потребителите.

Повод за проверките са множество сигнали за неясни или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и др. В миналото е правен опит проблемът да се реши чрез нов закон. Експертният анализ обаче показва, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. Фирмите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.

Комисията за защита на потребителите ще прегледа договорите и счетоводните документи на фирмитее и ще изпрати екипи за инспекции в техните офиси.

Предварителният преглед, извършен от КЗП, е показал сериозни нарушения, включително нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит. Целта е премахване на незаконните практики и гарантиране на защита на правата на клиентите, като се осигури по-добра информираност и гаранции за потребителите на бързи кредити.

4.4 мрлд. лв. дължат българите от бързи кредити, алармира НПО

4.4 мрлд. лв. дължат българите от бързи кредити, алармира НПО

Основната причина за тегленето на бързи кредити е невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разходи