Международният валутен фонд за пореден път понижи прогнозите си световната икономика и вече предвижда световният брутен вътрешен продукт да се свие за първи път след Втората световна война.

По-малко от два месеца след публикуването на предишните си прогнози МВФ днес посочи, че вече очаква свиване на БВП на планетата между 0,5 и 1%, предаде БиТиВи.

Развитите икономики вероятно ще преживеят "дълбока рецесия" със спад от 3 до 3,5 на сто на техния БВП. В САЩ икономиката вероятно ще се свие с 2,6 на сто, в Япония - с 5,8 на сто.

Тези две страни са изправени пред "висок риск" от дефлация, отбелязват експертите на МВФ. В еврозаната този риск е "умерен", но БВП на 16-те страни, въвели единната валута, вероятно ще се свие с 3,2 на сто.

В страните с нововъзникваща пазарна икономика и развиващите се страни очакваният растеж е понижен - между 1,5 до 2,5%. Тези прогнози се съдържат в документ, подготвен от МВФ като част от подготовката на срещата на финансовите министри на Г-20 в края на миналата седмица в Лондон.

Според Фонда държавите не са направили достатъчно, изправени пред тази рецесия. Експертите на МВФ са пресметнали, че в Г-20 целта да бъдат заделени 2% от БВП чрез плановете на съживяване все още не е достигната.