Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в Еврозоната след повече от десетилетие забавяне. Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, по повод официалното влизане на ББР като частичен собственик в Първа инвестиционна банка.

Той поясни, че позицията му винаги е била против участието на държавата в бизнеса, но в случая подкрепя тази сделка с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната ни в еврото. По негови думи сделката ще бъде безполезна, ако България не влезе в Еврозоната.

Василев определя като положителен сценарий, че "държавата ще придобие този миноритарен дял от Първа инвестиционна банка, ще въведем еврото като валута, държавата ще дръпне много напред, цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден Българската банка за развитие да продаде на печалба тези акции". Той обаче уточни, че това е възможно, но не е гарантирано. Изказването му беше по повод думите на премиера Бойко Борисов, че акциите, закупени от ББР, ще бъдат продадени на печалба.

Официално ББР влиза в ПИБ

Официално ББР влиза в ПИБ

Държавата няма да загуби нищо, отсече Борисов и удари с чукче по масата

Бившият министър на икономиката изрази мнение, че "държавата няма работа изобщо да има Българска банка за развитие".

Той бе категоричен, че до днес не е чул България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II. Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат.

Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него, коментира той.

Според Василев в момента сме толкова близо до влизане в еврозоната, колкото сме били и през 2009 година.

Осигурява ли сделката ББР-ПИБ влизането на България в ERM II?

Осигурява ли сделката ББР-ПИБ влизането на България в ERM II?

Отговорът "Когато сме готови" на финансовия министър за срокове за влизане в ERM II и в Банковия съюз на ЕС, е прозвучал доста озадачаващо на Петър Илиев