Инфлацията е най-малкият проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това заяви икономистът Николай Василев пред БНР.

Според него сме имали възможност да влезем в клуба на богатите по всяко време през последните 15 години. По думите му обаче присъединяването към еврозоната не е било приоритет за никое от правителствата. Василев подчерта, че не е имало разяснителна кампания защо трябва да влезем в еврозоната, а нещата са оставени на самотек.

Икономистът отбеляза, че политиките, водени през последните три години, не са били в посока към присъединяване към еврозоната. По думите му сме прегазили критериите за дефицит, покачили сме държавния дълг и сами сме напомпали инфлацията. Той не е сигурен, че в момента сме близо до влизането в клуба на богатите.

Светът се движи напред, а ние се мотаем в години на хаоса. Всичко може да се случи, което да отложи завинаги Шенген, еврозоната и всички останали интеграционни процеси. Проблемът си е в нашите телевизори изцяло. Никой не ни е виновен, смята Василев.

Той е категоричен, че първото нещо, което е необходимо, е политическа воля. Ако я няма, всичко останало е безсмислено, поясни икономистът. Според него трябва да има бюджетен излишък, да няма дефицити и да се спрат харчовете като за последно.

Като нямаме редовно правителство, не стигаме доникъде. В последните години политиците нямат никакви идеи и програми, има само хейт на лично ниво, каза още Василев.

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Проектът на решение бе приет със 118 гласа "За", 44 гласа "против" и 13 гласа "въздържали се"