Публичното финансиране не е панацея, а това мнение е абсолютна илюзия. За това предупреди вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция "Бизнесът и регионите".

Според вицепремиера не бива да правим проекти, които през следващото десетилетие отново ще са обект на финансиране, а не са лесни нито за планиране, нито за осъществяване. 

Опитваме се да разсъждаваме с големи обеми. Ако нещо не се получи с вложените пари, тогава ги удвояваме. Ако пак не се получи - ги утрояваме, изрази недоволството си Дончев. Свръхцентрализацията е един от белезите на слабо развита държава, акцентира той.

По думите му в момента се намираме в сферата на фините настройки. На ниво област, ако изчисляваме БВП, разликата ще е поне пет пъти, смята Дончев. 

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии
Обновена

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии

Причината е, че не е постъпил доклада от бюджетната комисия

Неравноделното развитие на транспортната мрежа е проблем за страната, но този проблем ще бъде решен като ангажимент на държавата, убеден е вицепремиерът. Като пример той посочи липсващата инфраструктура в Северна България.

Инвестициите в градската среда са били приоритет, но "вече е време да мислим за други неща".

Според Дончев през следващите пет години в България трябва да бъдат подкрепени от държавата около десет индустриални зони. Въпреки областните администрации, някои от проблемите в регионите не могат да бъдат регистрирани от държавата.

Без инвестиции на това ниво регионалното развитие е невъзможно, категоричен е Дончев. 

Когато има планирана инвестиция на регионално ниво, тя трябва да бъде подкрепена финансово, изрази мнение той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова подчерта, че значението на инвестиции с финансови инструменти се увеличава. Инициативата по ОП Региони в растеж е отворена, заделени са 369 милиона лева, с които са създадени три фонда за градско развитие. Чрез тях са одобрени общо десет проекта.

Целта на инвестициите е стимулиране на икономическата активност и повишаване стандарта на живот.

Томислав Дончев за субсидиите за партиите: Налагат се и неконвенционални решения
Обновена

Томислав Дончев за субсидиите за партиите: Налагат се и неконвенционални решения

Гнусно е, че къщи за гости са отишли при роднини, обясни вицепремиерът