БНС няма да подкрепи бюджет 2008, защото това е "един глупав" бюджет, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на БНС Стефан Софиянски.

Той посочи три основни проблема пред бюджета за следващата година.

Според прогнозите на Софиянски се очаква по-голяма от заложената инфлация, увеличаване на данъчната тежест върху най-ниско платените слоеве.
Философията на бюджета ни отдалечава от еврозоната, посочи още Софиянски.

Заложеният голям излишък води до инфлационен натиск не по-малко от 8 на сто, смята съпредседседателят на БНС.

Данъчната тежест върху нискодоходните части от българското общество ще доведе до свиване на потреблението, което от своя страна увеличава инфлацията и ни отдалечава от еврозоната, коментира Софиянски.

Няма макроикономическа стабилност, когато имаш висока инфлация и дефицит по текущата сметка, обърна се депутатът към финансовия министър Пламен Орешарски.
В момента българските пазари са стеснени и няма и реално пазарно стопанство, каза още Софиянски.

По думите му в проекта за бюджет обаче няма и помисъл тази обстановка да се промени. Според БНС управляващите умишлено затрудняват работата на кметове и общински съветници, които не са тройната коалиция.

Според Софиянски се орязват техните пълномощия и финансирането на местното самоуправление.

Вместо да го използвате като двигател за развитие, вие правите една гигантска крачка назад, обърна се към управляващите съпредседателят на БНС.

Вие централизирате, поставяте общините в унизително положение, лишавате ги от всякаква инициатива и така "практически разпрягате от колата, която тегли България, един впряг", каза още Софиянски.