Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от министъра на финансите. Законът предвижда се запази нулева ставка на хляба и брашно до 30 юни 2024 г. и да се запази по-ниската данъчна ставка за ресторантьорския и хотелиерския бранш от 9%.

По време на заседанието на Тристранката, проведено в Гранитна зала на Министерски съвет, Добрин Иванов заяви, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е скептична относно така предлаганата промяна да се запази нулевата ставка за ДДС върху хляба. Според него мярката има PR ефект за борба със сивата икономика. Такава мярка ще създаде правна несигурност в отношенията купувач-продавач и ще бъде причина за множество конфликтни ситуации, смята Иванов. АИКБ не подкрепят удължената намалена данъчна ставка за доставка на хляб и брашно. АИКБ предлага да се предвиди възможност за данъчна преференция за покупка на електрически автомобили.

Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) и Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) подкрепиха нулевата ставка за хляб и брашно да се продължи до юни 2024 г.

Работодателските организации - АИКБ, БСК, КРИБ и ССИ, без БТПП се обединиха, че ДДС ставката за ресторантьорския и хотелиерския бранш трябва да се запази на 9%, а не да е 20%. Припомняме, че министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9% ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20%, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък.

Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък

Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък

Синдикатите искат първо промяна на методиката

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов заяви, че синдикатите не подкрепят нито да се запази нулевата ставка за хляба и брашното до юни 2024 г., нито да се запази 9% ДДС за ресторантьорския и хотелиерския сектор. От КТ "Подкрепа" заявиха, че най-доброто нещо е неутрална данъчна система. Данъчната система не е социалната система и не трябва да се правят никакви социални изкривявания. Ако нещо трябва да се подпомага - има социална система, но не би трябвало да се прави през данъци, защото дупката се разраства, според КТ "Подкрепа".

Намалените ставки върху цената на хляба и брашното, както при хотелиерите и ресторантьорите не водят до падането на цените, посочиха от КТ "Подкрепа", с което се съгласиха с тезата на колегите си от КНСБ.

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски обясни, че трябва да се намери разумен компромис за намалената ставка за хляб и брашно. В средата на следващата година трябва да се видят по-поносими нива на инфлацията, за да може да се върне старата ставка на хляба и брашното, настоя Клисурски и добави, че мярката касае най-уязвимите групи.

По отношение на ставката за ресторантьорите, Клисурски уточни, че все още вървят преговори с ресторантьорите дали ставката да се върне на 20% или да изпълнят комплекс от мерки за изсветляване на сектора. След като се получи позицията на ресторантьорите, ще се направи бърз анализ кой от двата варианта носи по-големи приходи за държавния бюджет и тогава ще се вземе решение какво да бъде внесено като предложение в Народното събрание.

Малко преди това Тристранката се обедини, че лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица.