Феликс Зюнер е собственик на хотел-ресторант Бад Бубендорф в едноименната местност, село на около двайсетина километра южно от Базел. От миналата седмица той е добавил около 5% към всички сметки. Причината е принос към разходите за енергия, съобщи le monde.

В страна, където не е необичайно простото кафе да струва близо 5 евро на напълно безобидни места, това безпрецедентно увеличение не остава незабелязано. Наясно с напрежението на своите клиенти, Феликс Зюнер иска прозрачност: "Ясно и систематично посочвам тази такса отделно на всяка бележка. Без това не мога да остана печеливш в бизнеса".

В Швейцария от два месеца страхът от изчерпване на енергията се превръща в мания. Алпийската страна наистина може да преживее първите си прекъсвания на тока тази зима след Втората световна война. Перспектива, която напряга политическата класа и федералното правителство, принудени да се изправят пред втора голяма криза след тази, свързана с Covid-19. Зависеща от германските и френските си съседи, които осигуряват част от доставките на електроенергия през зимата, малката алпийска страна открива, но малко късно, че не е инвестирала достатъчно във възобновяеми енергийни източници.

Швейцария разследва фалшива кампания за докладване на съседи, които не пестят енергия

Швейцария разследва фалшива кампания за докладване на съседи, които не пестят енергия

Рекламите са разпространени в Telegram и др. социални мрежи