Върховният административен съд потвърди санкцията спрямо фирмата за производство на майонеза "Олинеза" ЕООД. Санкцията е в размер от 253 960 лв. спрямо и за заблуждаваща реклама.

Припомняме, санкцията спрямо "Олинеза" беше наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през месец декември 2015 година. Днес нарушението на фирмата беше потвърдено и от ВАС, с което "Олинеза" ще трябва да заплати 253 960 лева.

КЗК удари с четвърт милион лева глоба наша майонеза за подвеждаща реклама

КЗК удари с четвърт милион лева глоба наша майонеза за подвеждаща реклама

Рекламата подвеждала потребителите

Санкцията е наложена заради проучването на КЗК, което е установило, че рекламното послание "-15 %", свързано с продукта "Олинеза трапезна майонеза", създава заблуждаваща визуална и смислова представа за намаление на продажната цена на дребно на една опаковка "трапезна майонеза Олинеза" 200 гр., като се промотира нейното намаление с 15%. Оказва се, че в действителност това намаление се отнася за цената, на която продуктът се доставя до търговската мрежа.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършено нарушение на забраната за заблуждаваща реклама.