Планът „Юнкер" дава чудесни възможности за справяне с голямото предизвикателство пред цяла Европа - недостатъчния ръст на инвестициите. Това заяви във Варна ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев, цитиран от БТА.

Златев обясни, че целият процес се администрира от Европейската инвестиционна банка. Това гарантирало, че при одобряването на проектите няма да има намеса от административен или политически характер.

Огнян Златев подчерта, че у нас предприемачите могат да разчитат на кредити при много преференциални условия. Страната ни вече се била възползвала от две инициативи на плана „Юнкер”, които били насочени към малките и средни предприятия. За около 130 млн. евро били отпуснатите кредитни линии. С тези средства щели да оперират две банки в страната. Те вече са определени.

Ръководителят на Представителството на ЕК у нас призова бизнесът да бъде инициативен. Над 82,1 млрд. евро са били мобилизирани с плана „Юнкер” за една година. Това е станало чрез 220 проекта в 25 държави-членки на ЕС.

Огнян Златев обясни още, че инвестиционният план на ЕС дава възможност бизнесът да получи кредитиране и за проекти, които в други случаи биха били сметнати за високорискови и няма да получат финансиране.

Златев участва в конференция, на която бяха представени възможностите и начините за кандидатстване за финансиране по инициативата на ЕК.