45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс.

С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие, с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД, и други.

"Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души", коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

В периода 2016-2022 година, ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лв., като към момента са платени над 22 млн. лв. лихви по тях.

Купени цесии от ДКК ощетяват държавата с над 97 млн. лева

Купени цесии от ДКК ощетяват държавата с над 97 млн. лева

Икономическият министър сезира ДАНС и прокуратурата

С погасяване на задължението държавата и данъкоплатците ще спрат да плащат лихви, уточни министър Богданов.

По думите му бъдещето на държавните предприятия и тяхното ефективно и прозрачно управление е един от основните приоритети на Министерството.

Продължават и всички необходими действия за защита на държавния интерес и за възстановяването на финансовите щети, генерирани в предишни години. В тях, освен нереализирания правителствен комплекс, се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, касаещи неправомерно разходвани средства от страна на "Монтажи" ЕАД, както и рамковият договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК и търговско дружество "Кемира".

Министерството на икономиката работи за възстановяване на финансови щети за ДКК

Министерството на икономиката работи за възстановяване на финансови щети за ДКК

Предприети са мерки за възстановяване на близо 70 милиона лева без ДДС, изплатени през 2020 г