Повишен интерес към дебитните карти за деца отчитат от Централна кооперативна банка (ЦКБ). Проучване на банката е показало, че все повече възрастни избират този вид предлагани от нея карти заради нежелание да оставят пари брой на децата си.

От ЦКБ припомнят, че са сред първите банки, които са пуснали карти за деца през септември 2014 година. Според тях повишеният интерес се дължал на предимствата на картата пред носенето на пари в брой. Това давало по-голяма сигурност, възможност на родителите да превеждат пари по всяко време, както и да контролират по-добре разходите.

От банката са на мнение, че използването на дебитни карти от деца и младежи благоприятства за развитието на финансова култура от ранна детска възраст, както и по-голяма отговорност и независимост.

Детските карти Maestro и Visa Electron на ЦКБ са със специални, уникални дизайни, създадени от самите деца. Банката е първата, която използва рисунки за дизайн на картите. Произведенията са на малките автори, които през 2014 г. са спечелили конкурса на банката „Нарисувай своята ЕМОЦИЯ”.

От ЦКБ обясняват, че картите са разделени в две категории: Fun – за деца на възраст от 10 до 14 години и Cool – за младежи от 14 до 18 години.

Картите Fun са предназначени за най-малките – с тях те могат да теглят джобните си пари на банкомат. С карта Cool младежите могат не само да теглят пари в брой от банкомат, но и да извършват разплащания в търговски обекти за малки суми.

От ЦКБ обръщат внимание на това, че картите се издават безплатно (без такса за избор на дизайн) и са с преференциална такса за теглене от банкомат на ЦКБ в размер на 0.10 лв.

И двата вида карти се издават със съгласието на родителите. Те получават пълна информация за операциите, които се извършат с въпросната банкова карта. Предоставя се и възможност да се определя максималната сума на седмица, която децата могат да използват.

Детските карти могат да се заявят онлайн на www.ccb-emotion.bg, в категорията Детско царство или в офис на Централна кооперативна банка. Повече информация може да бъде получена на телефон 0800 11 400 или имейл cards@ccbank.bg