За първи път безработицата в България е под средното ниво за Европейския съюз. Стойността на показателя у нас е 7,1% по данни на Евростат за април, докато средното равнище за Общността е 8,7%. Това обяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на редовно заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в София.

Русинова гарантира, че независимо от положителната тенденция, темата ще остане във фокуса на министерството и Агенцията по заетостта, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Зорница Русинова обяви още, че всеки десети българин се е възползвал от мерките по оперативната програма за човешките ресурси в периода 2007-2013 г.

На 100 % са усвоени предвидените през първия програмен период за страната ни около 2,3 млрд. лева. Русинова счита това за успех не само за нашата страна, но и за Европейския социален фонд.

По думите й благодарение на европейската солидарност сме успели да създадем добри условия за широк кръг от качествени и ефективни социални услуги, добри практики и модели за квалификация на заети, както и за адаптация на пазара на труда на трайно безработни и на безработни младежи.

Реализирани са доста инициативи за подобряване на достъпа и качеството на българското образование. Това, по мнението на социалната министърка, е важна предпоставка за подготовката на квалифицираната работна сила и за бърз преход към намиране на работа след завършване на образование.

От своя страна представителят на Европейската комисия Аурелио Сесилио отбеляза, че усвояването на 100% от средствата през първия програмен период по програмата за човешките ресурси е огромно постижение за страна, която преди това не е имала опит с европейските фондове.

По природа му било трудно да отправя похвали, но нямал за какво да ни критикува. Имал доверие в капацитета на българските власти.

Изпълнението на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” върви добре и през новия програмен период. 50% от предвидените за България над 2 млрд. лв. до 2020 г. вече са бюджетирани, обяви още Сесилио.