Бижута за около 50 хил. лева хванаха митничарите на "Капитан Андреево", съобщиха от агенция "Митници". Накитите са укрити в автобус с турска регистрация, пътуващ за Косово. Шофьорът и пътниците не са декларирали стоки и валутни ценности.

При рентгенова проверка са установени необичайни плътности в зоната около резервоара. При последвалата физическа проверка е открит специално изработен тайник, в който са били укрити 22 пакета, съдържащи изделия от бял метал.

От укритието са извадени 1580 чифта обеци, 986 пръстена, 598 синджира, 452 медальона и 313 гривни, с общо тегло 11,742 кг. Според експертизата на вещото лице, сребърните накити са от висока бижутерска проба 925, на стойност 46 998 лева.

Бижутата са задържани. Срещу втория шофьор на автобуса е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Припомняме, преди дни, при друг случай, при проверка на сръбски автобус, в два специално изработени тайника, митническите служители откриха близо 8 кг сребърни накити на стойност 31 744 лева.