Правителството е приело средносрочната бюджетна прогноза. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след заседание на Министерски съвет. Горанов коментира, че в средносрочната бюджетна прогноза стремежът е към балансиран бюджет, постепенно намаляване на дефицита до достигането на балансиран бюджет 2020 г., запазване на данъците, увеличение на акциза до минималните акцизни ставки в ЕС.

Горанов подчерта, че запазват консервативна фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Предложени са прогнози за развитието на икономиката, които при добро стечение на обстоятелствата могат да бъдат и по-добри.

"Засега оценките от последната икономическа прогноза са за растеж около 3%, но както казах и при поемането на поста на финансов министър има предпоставки за по-висок растеж", каза още той.

Припомняме, че в бюджетната прогноза е заложено увеличаване на минималната работна заплата от 460 на 510 лева от Нова година и поетапно увеличение на заплатите на учителите с цел постигане на удвояването им след пет години. За 2018 г. осигурителната вноска за пенсия се вдига с 1 %.

В проекта е записано още, че се предвижда повишаване на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица в размер от 510 лева до 650 лева. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли 2017 г. ще бъде 180 лв. и 200 лв. от 1 октомври тази година.

На въпрос за действията на заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който жестикулирал нацистки символи, Горанов изтъкна, че публичните фигури трябва да бъдат много внимателни в поведението си.