Служебният министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски обсъдиха в Скопие възможностите за общи проекти.

От българска страна в разговорите участваха и зенеделските зам.-министри Георги Събев и Тодор Джиков.

"Готови сме да споделим опита си от пътя, който извървяхме при присъединяването към Европейския съюз и общия пазар, както и добри практики, и този обмен може да започне още сега", заяви Гечев. Той посочи, че в момента светът е изправен пред сериозни предизвикателства, и двете държави ще загубят много, ако не си партнират, съобщиха от Министерството на земеделието.

Откриха новата сграда на културно-информационния ни център в Скопие

Откриха новата сграда на културно-информационния ни център в Скопие

Минеков: Културата е онзи мост, чрез който можем да отправим поглед към общо бъдеще

Явор Гечев очерта и конкретни въпроси, по които двете страни могат да работят заедно, като защита на продукти с географски указания, общи туристически и винени маршрути и ловен туризъм. "Така можем да популяризираме нашите традиции", обясни той.

По думите на Гечев пазарите все още се възстановяват след COVID пандемията, което изостря темата за земеделието и хранителната сигурност, но и създава възможности за нови хоризонти. Затова страните от Балканите трябва в дух на приятелство да търсят възможности за общи проекти, да развиват науката и земеделието, включително и да използват програмите за трансгранично сътрудничество, смята той.

Аграрният ни министър каза още, че земеделските производители от Република Северна Македония трябва да са подготвени за търсенето на големи обеми продукция след присъединяването към ЕС. Той допълни, че и двете страни имат качествени земеделски продукти, които могат да популяризират. Явор Гечев отбеляза, че в същото време обезлюдяването на селските райони е глобална тенденция и затова за тях е необходимо да има целенасочени политики и да бъдат запазени многото малки и средни земеделски производители.

Едно есе за българите и македонците от "Български възход"

Едно есе за българите и македонците от "Български възход"

На редакционната поща на News.bg бе получено имейл от ПП "Български възход", подписан от Надежда Самарджиева

В рамките на визитата си в РСМ българската делегация посети цех за производство и консервиране на биохрани, част от които се реализират в България, както и винарски изби, финансирани със средства от предпресъдинителните фондове в западната ни съседка.

Явор Гечев информира Люпчо Николовски за предстоящите в началото на следващата година международни изложения в България - Винария, Фуудтех и Лов и риболов, като покани македонската страна да се включи в тях. Следващата среща за продължаване на съвместната работа между двете страни в областта на земеделието ще проведе в България.