Днес бе официално открит новият дом на Българския културно-информационен център в Скопие, който се намира на ул. "Никола Вапцаров" № 6.

"Културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим още повече, да отправим поглед и надежда за общо бъдеще - бъдеще, когато ще бъдем заедно, по-близки от преди, научили своите уроци и готови да работим заедно рамо до рамо, за да затвърдим нашите общи цели за утвърждаване мястото на културата в нашите общества", заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на официалното откриване.

Церемонията се проведе в деня на св. Климент Охридски, в присъствието на много гости и медии от България и Република Северна Македония, съобщиха от Министерството на културата.

Културно-информационният център на България в Скопие се премести на нов адрес

Културно-информационният център на България в Скопие се премести на нов адрес

Той е открит през 2006 година

"Днес представителите на двете държави сме заедно, за да покажем, че културата е важна за двете общества и е онзи сектор от двустранните ни отношения, който ни сближава", каза директорът на културно-информационния център Антония Велева. Тя отбеляза, че новите помещения, които се намират в централната част на Скопие, предоставят възможност за представяне на творци от двете държави, с амбицията за по-тясно сътрудничество и ангажимент за повече съвместни събития.

Велева посочи още, че картината на сътрудничеството между двете държави се допълва и с информация за няколко предстоящи проекта. Сред тях са съвместен проект на музикалните училища в София и в Скопие за общи уъркшопи и концерт, и проектът по Оперативна програма "Помощ за развитие" - обмен на експертиза между български експерти и техни колеги от РСМ в областта на консервацията и предаването на добри практики.

Поздравителен адрес до директора на БКИЦ в Скопие Антония Велева, от името на вицепрезидента на България Илияна Йотова, прочете представителят на екипа й Милена Димитрова. По време на официалната церемония бе открита и изложбата "Заедно II", в която са включени картини на шест съвременни художници от България и десет от Република Северна Македония.

Клубовете ни в РСМ са единствено провокация заради имената си, според Ковачевски

Клубовете ни в РСМ са единствено провокация заради имената си, според Ковачевски

Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават, каза той

Преди срещата Минеков се срещна с колегата си от Република Северна Македония Бисера Костадинова - Стойчевска. Акцент в разговора между двамата министри бе подписаната през март тази година Програма за сътрудничество в областта на културата между двете държави за периода 2022 - 2025 г. Бисера Костадинова - Стойчевска коментира механизма за засилване на сътрудничеството между България и РСМ, чрез работните срещи, проведени през 2022 г. Тя изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център на България в Скопие.

Минеков благодари за гостоприемството и също изрази задоволство, че центърът ще има нова сграда, което е предпоставка дейността му да се развива все по-успешно. Той се съгласи, че новата програма е изключително обхватна и с повече конкретика по отношение на културния календар. Велислав Минеков също така държи на обмена в областта на художественото образование. По негова идея са разкрити 2 допълнителни бройки в Националната художествена академия за студенти от РСМ. Като много добра идея оценява той и съвместните археологически проучвания, както и участието в общи консервационни и реставрационни проекти.

Българските евродепутати искат резолюция на ЕП за Македония

Българските евродепутати искат резолюция на ЕП за Македония

Ангел Джамбазки призова за замразяване старта на преговорния процес с РСМ

Двамата обсъдиха и състоялата се през 2019 г. в Археологическия музей в Скопие изложба "100 години Требенище", която е предизвикала голям изключителен интерес и отзвук. По редица причини проектът се е забавил, изложбата не се състояла все още в Белград, но сега предстои откриването й в София.

Опазването на културното наследство също бе сред основните теми в разговора. Министърът на културата на РСМ изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.