Обемът на резервите от монетарно злато в международните валутни резерви на Русия към 1 септември е достигнал 64,3 милиона унции (2 хиляди тона), става ясно от документите на централната банка.

Банката на Русия през август т.г. е закупила1 млн. тройунции (около 31 тона), увеличавайки запасите си от злато с 1,6%, съобщава централна банка на страната.

В същото време стойността на златото в резервите се е съкратила, както се вижда от материалите на банката, с 0,2%, до $77,265 милиарда. Сета тя е 16,8% от общия размер на валутните резерви на Руската федерация.

Общо за 8-те месеца на 2018 година банката на Русия е закупила 5,2 милиона унции (162 тона) злато. Обемът на ценния метал в резервите на Русия е нараснал с на 8,8%, а паричната оценка на златото в резервите се е повишила с 0,8%.

Държавите, най-големи притежатели на злато

Държавите, най-големи притежатели на злато

Русия изпревари Китай за петото място

От 2014 година насам Централната банка на Русия активно купува злато. Като общо за периода 2014-2017 година банката е закупила 25,8 млн. унции (802 тона), а само през миналата година - 7,2 млн. унции (224 тона) злато, отбелязва interfax.ru.

Международните резерви на Русия до средата на август са се увеличили с $1,5 млрд. или с 0,3%. - до $460,9 милиарда, съобщи още централната банка на страната. Тези резерви представляват високо- и бързоликвидни чуждестранни активи на разположение на Банката на Русия и правителството.

България има по-големи златни резерви от Сърбия, Чехия и Унгария, взети заедно

България има по-големи златни резерви от Сърбия, Чехия и Унгария, взети заедно

Кои страни притежават най-много от скъпоценния метал?