Барселона и Ювентус направиха първия голям бартер на футболисти това лято. Очакват се още такива в Европа, заради пандемията от коронавирус и кризата, ударила дори най-богатите клубове. Халфът на каталунците Артур Мело пое към Торино за 72 милиона евро, а този на Старата госпожа - Миралем Пянич, стана "куле" за 60 милиона.

Изглежда, че по-доволни са феновете на Юве. Мело е национал на Бразилия, само на 23 години. Показал добра игра в Барселона. Тези на "блаугранас" отново скочиха на президента Хосеп Мария Бартомеу и останалите в Борда на директорите. Заради безумната (според тях) трансферна политика. Барса се отказа с лека ръка от перспективен играч, който набираше скорост в отбора, за да вземе още един на сериозна футболна възраст. Босненецът Пянич е на 30 години. Отделно, преди време каза, че е фен на Реал и Зинедин Зидан, което никак не се харесва на гордите каталунци.

Голямото предимство на Артур пред Миралем са годините. Бъдещето е пред него. Но пък Пянич има поне още 3 години на топ ниво. А той определено е топ футболист. Визитката му го доказва. Барса пак залага на опита, както в случаите с Паулиньо и Артуро Видал. Ще има ли отново успех, остава да разберем.

Артур Мело е висок 172 см. Пянич - 180. И двамата са чувстват най-добре като вътрешни халфове, но могат да играят и като атакуващи. И двамата играят предимно с десния си крак. Бразилецът е печелил по веднъж трофеите от Копа Америка, Ла Лига, Суперкупата на Испания, Копа Либертадорес и Рекопа Судамерикана. Босненецът може да се похвали с 3 титли на Италия, 2 Купи и една Суперкупа. Той е бил веднъж и най-добър футболист на годината в Босна.

Снимка 385518

Източник: fc barcelona - фейсбук

Ето статистиката на Артур Мело:

Ла Лига - 48 мача, 3 гола, 4 асистенции

Бразилска Серия А - 35 мача, 2 гола, 1 асистенция

Копа Либертадорес - 15 мача, 2 асистенции

Шампионска лига - 13 мача, 1 асистенция

Купа на Краля - 10 мача, 1 гол, 1 асистенция

Суперкупа на Испания - 1 мач

Общо: 122 мача, 6 гола и 9 асистенции

За Бразилия има 20 мача.

Снимка 445039

Източник: EPA/БГНЕС

И тази на Миралем Пянич:

Италианска Серия А - 275 мача, 42 гола, 68 асистенции

Френска Лига 1 - 122 мача, 14 гола, 19 асистенции

Шампионска лига - 71 мача, 11 гола и 10 асистенции

Купа на Италия - 23 мача, 4 гола и 4 асистенции

Купа на Франция - 6 мача, 1 гол

Купа на Лигата на Франция - 5 мача

Шампионска лига, квалификации - 4 мача, 1 гол

Лига Европа - 4 мача

Суперкупа на Италия - 4 мача, 2 асистенции

Суперкупа на Франция - 1 мач

Общо: 515 мача, 73 гола, 103 асистенции

За младежките формации на Люксембург има 7 мача и 6 гола. За Босна и Херцеговина има 92 мача и 14 гола.

Артур е играл само в Гремио и Барселона. Пянич направи име във Франция с екипите на Мец и Лион, след което го затвърди в Италия като част от съставите на Рома и Ювентус. Звезда на "вълците" и Юве.

Артур Мело има талант и бъдеще във футбола пред себе си. Към момента обаче, Пянич може да се похвали с далеч по-солидна визитка и постижения на терена - като мачове, голове и асистенции.

Кой спечели от сделката между Барса и Юве? Всеки сам да прецени за себе си. Ще покаже и времето. То никога не лъже.

Барселона обяви привличането на Миралем Пянич

Барселона обяви привличането на Миралем Пянич

30-годишният халф ще струва на каталунците 60 млн. евро