Проблемът с локацията и телефоните стана по-коментиран, след като се разбра, че американски военни са издавали местоположението на военни бази.

Защо се е случвало ли? Ами защото са използвали приложения за спортуване, които отчитат крачките и разстоянието.

Повече от 1200 приложения подслушват смартфони

Повече от 1200 приложения подслушват смартфони

Най-застрашени са Android устройствата

Повечето хора смятат, че ако изключат GPS функцията на телефона, си гарантират, че тяхното местоположение остава скрито. Да, но това далеч не е така - според научното издание Scientific American.

Оказва се, че телефоните издават къде ходим, дори да сме изключили GPS на устройството. 

Уязвимостта ни идва от широката гама сензори, с които разполагат днешните телефони - жироскопи и акселерометри, благодарение на които се разбира дали телефонът се държи изправен или настрани, както и да измерват други движения. 

Снимка 339849

Източник: iStock

Приложенията, които инсталираме и изискват достъп до нашата локация, могат да използват именно тези функции, за да разкриват къде се намираме. Нещо повече, те разбират какво пишем, само по натиска на дисплея, който оказваме, докато извършваме това действие. 

Създайте собствено приложение за смартфон

Създайте собствено приложение за смартфон

Тези платформи правят работата доста лесна

Изследването на подобни приложения - например компас за телефона, показва как това се случва.

Приложението използва жироскопа на телефона, като измерва последователността на завъртането на устройството. Акселерометърът показва дали потребителят е бил в движение, или не.

Влогъри на война със смартфоните

Влогъри на война със смартфоните

Не правете това у дома си, ако не искате сериозни последствия

Именно на базата на последователността от тези функции, когато човек пътува, може да бъде изготвена карта на неговите движения.