Карнавалът в испанското градче Навалоса се провежда през зимата. Самото градче е сравнително отдалечено от големите градове и се намира в планината Сиера де Гредос.

Карнавалът до голяма степен наподобява кукерските фестивали в България. Разликата е, че маскираните играят ролята на "злото", което трябва да бъде прогонено.

Шоуто в Навалоса започва в събота, когато група от определени млади селски мъже, наречени кинтос (quintos), в ранната сутрин отиват в близост до брега на реката и отрязват една висока топола.

След това дърво е разрязано и здраво поставено в средата на градския площад, наречен Пласа де Майо. Тази традиция на "засаждане" на тополата от юношите кинтос е обред за преминаване в зряла възраст.

Може би това е и символът на идването на пролетта - от евентуалното завръщане на живота на земята, както и знамение за предстоящия карнавал.

Кинтос - младежи с костюми и вратовръзки

Източник: GettyImages

Кинтос - младежи с костюми и вратовръзки

В неделя на следващия ден, като се започне от ранните сутрешни часове, кинтос се появяват облечени в черни костюми и с вратовръзки, с черни шапки, увити в цветни панделки, със зашито изображение на Богородица.

Те се покриват с ярко оцветени традиционни шалове и носят бастуни, покрити с многоцветни панделки. Придружени от малка група жителите на града, кинтос след това продължават и минават от врата на врата в селото, за да поискат и събират пари и храна - особено яйца.

Интересно е да се отбележи ролята на "Vaquilla", или "млад бик". Този кинто има изключителната задача да събирането на парите, които той поставя в специална бродирана чантичка.

И играе още по-голяма роля в празненствата по-късно. След като преминат през целия град, кинто приготвят голям банкет за всички със събраната храна.

Многото събрани яйца служат за приготвяне на вкусно регионално ястие наречено Revolconas, както и други картофени специалитети.

Цялото село се събира на площада

Източник: GettyImages

Цялото село се събира на площада

След големият празничен обяд, банкетната зала се изпразва и започва третото действие на карнавала, наречено "Cucurrumachos" - превъплащание на злото, докато кинтос и кинтас (млади жени, облечени в традиционни черна рокля и цветен шал, типични за провинция Авила) представляват доброто.

Така се поражда една "битка" на доброто срещу злото, преди настъпването на пролетта. Този уникален карнавал се характеризира и с едни от най-забележителните маски на Иберийския полуостров.

Cucurrumachos се появяват облечени в костюми от торби, стари раирани ризи и одеяла и с маски, традиционно изработени от дърво и покрита с конски или кравешки опашки.

Рогата от бик или овца биват добавени към маските, за да изглеждат още по-страшни. Те не говорят, но привлечат вниманието към себе си с многобройните оглушителни "cencerros" (кравешки звънци), прикрепени към кръста на тялото.

Някои от Cucurrumachos носят мъртви животни, а други - черепи на говеда и овце, закачени с вериги към техните маски!

Cucurrumachos - испанските "кукери", които не гонят злото, а го олицетворяват

Източник: GettyImages

Cucurrumachos - испанските "кукери", които не гонят злото, а го олицетворяват

Десетки от тези маскирани хора излизат от къщите си и се появяват по улиците, като бавно се отправят към Пласа де Майо. В центъра на селото се образуват няколко концентрични кръга около отсечената топола, която е засадена предишния ден.

В най-вътрешния кръг са кинтос и кинтас. Техните майки и други селски жени, облечени невинно като младите кинтас, образуват вероятно предпазен кръг около тях.

Злите Cucurrumachos правят външен кръг около "добрите" и хвърлят сено или парченца нарязна хартия, за да формират най-външния кръг.

От балкона на кметството една жена чете поетично песнопение в чест на кинтос, докато участниците в карнавала се движат в техните концентрични кръгове.

Отбелязването на края на странния ритуал се случва, когато говорителят рецитира последната строфа и обявява символичната смърт или жертването на Vaquilla, което е новото начало на селото и на новата стопанска година.