Наскоро в мрежата се появиха снимки на "задръстване" от хора в подножието на връх Еверест, а настоящата година е смятана за една от най-натоварените там.

Връх Еверест, опашката от алпинисти в Хималаите и защо се стигна до толкова смъртни случаи

На опашка за смъртта

Да попаднеш в "задръстване" на Еверест

Само за последните седмици в подножието на върха са загинали повече хора, отколкото за цялата 2018 г., а основната причина за това е, че екстремният алпинизъм в Хималаите е превърнат в истински бизнес модел.

Снимка 233420

Източник: iStock

Най-евтиният пакет за изкачването на Еверест излиза около 35 000 долара, ако разчитаме на местни алпинисти от Непал, пише Business Insider.

Тази сума обаче не включва екипировката, която е нужна за начинанието и възлиза на между 6000 и 8000 долара. Тя включва специални грейки, спални чували, раници, ботуши за катерене, брадва за лед и други.

Снимка 425515

Източник: iStock

Ако решим да търсим екип за експедиция по интернет и разчитаме на западни фирми, услугата може да стъпи на над 65 000 долара.

Крайната цена на удоволствието зависи най-вече от това колко лесно или трудно искаме да бъде изкачването.

Снимка 425956

Източник: iStock

Компанията Seven Summits Trek например предлага VIP пакет на стойност от 130 000 долара, който ни осигурява нощувки в 5-звездни хотели, собствена кухня и душ в междинните станции, частен хеликоптер, фотограф и други екстри.

Снимка 425954

Източник: iStock

Не, че не обичаме планините и екстремните приключения, но сумите ни се струват твърде големи, особено като вземем предвид огромния риск, който всяко едно изкачване предполага.