В София функционират 10 метадонови програми, всички те са в центъра на града, а пациентите на метадон са 1350. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова в интервю за News.bg.

Йорданова бе категорична, че в София и 10-те програми са в центъра и няма как пациентите да бъдат преместени в индустриална зона или в покрайнините на града, тъй като това е едно от условията на програмата, те да имат достъп и да получават лекарството си всеки ден.

Столичани протестират срещу преместването на центъра по наркомании

Столичани протестират срещу преместването на центъра по наркомании

Близо 2000 подписани са против той да е до единствената детска площадка в района

Според Йорданова от съществуващите десет програми само една се ползва с негативното отношение на гражданите - визира въпросната сграда на ул. "Пиротска" 117. Зам.-кметът посочи, че във връзка с изпратено писмо на Министерство на здравеопазването до всички структури, които разполагат със собствен сграден фонд в министерството е постъпил отговор от страна на Центъра по вирусология, в който се посочва, че поради особения статут на лабораториите, в които се извършват изследвания с особено ниво на сигурност - "нищо друго на тази територия не може да функционира".

Въпреки това на въпрос дали да разбираме, че Центъра по вирусология си остава Център по вирусология, заместник-министърът на здравеопазването отговори: "Нямаме окончателно решение. Никога не сме имали решение по отношение на преместването на Метадоновата програма, където и да е. При положение, че получаваме писмо на 2-ри февруари от Столична община, в което сме уведомени, че от 25-ти септември ще изтече договорът за ползване на сградата на ул. "Пиротска" и той няма да бъде удължен, окончателно, ние сме задължени и това е наше основно задължение по закон, да осигурим място, където нашите пациенти да получават лечение".

Няма решение къде ще бъде преместен Центърът по наркомании

Няма решение къде ще бъде преместен Центърът по наркомании

Фандъкова е уверена, че властите със сигурност ще се съобразят с мнението на гражданите

Припомняме, жители на столичния кв. "Банишора" събираха подписи във всеки блок срещу намерението на Министерство на здравеопазването да премести Центъра по наркомании в Центъра по вирусология. Документът събра над 2000 подписа и бе изпратен до здравното ведомство. Банишорци се събраха на протест срещу преместването на центъра по наркомании в близост до единствената детска площадка в района.

В края на март News.bg получи уверение от столичния кмет Йорданка Фандъкова, че няма окончателно решение за преместването на Центъра по наркомании. Столичният кмет заяви, че поддържа връзка с районните кметове, но към момента от общината не могат да предложат друг терен и затова всичко е изцяло в ръцете на Министерство на здравеопазването На 3 април пък след протеста Моника Чеуз от дирекция "Здравеопазване" в Столична община заяви, че няма да местят центъра по наркомании в столичния квартал "Банишора"

Няма да местят Центъра по наркомании в столичния квартал Банишора

Няма да местят Центъра по наркомании в столичния квартал Банишора

От две седмици върви една паника и суматоха във връзка с едни залепени брошурки по вратите, коментира Моника Чеуз от Столична община

За търсенето и избора на ново място на Центъра по наркомании в София можете да прочетете в интервюто на Десислава Антова със заместник-министър Светлана Йорданова.