11 здравни министри от Централна и Източна Европа, представляващи 100 млн. граждани, подписаха Софийска декларация за осигуряване на адекватен достъп до лекарствени продукти на устойчиви и достъпни цени.

Това стана след срещата, в която участваха здравните министри на Румъния, България, Албания, Хърватия, Гърция, Сърбия, Словакия, Унгария, Македония, Естония. По време на срещата е присъствал и представител на Полша, който е имал съвещателен глас.

Участващите страни се надяват да успеят да договарят по-добри цени на скъпоструващите лекарства за редки болести, за онкологични заболявания, както и всякакъв вид лекарства, дори и ваксини. 

Москов „убил” служителите си от бачкане, работели почти денонощно

Москов „убил” служителите си от бачкане, работели почти денонощно

Вършели работата на няколко други администрации

„Ние приехме декларация, взехме решение за съвместна дейност и осигуряване на достъпни, иновативни, качествени медикаменти”, заяви българският министър на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той обясни, че тезата е проста – малки поотделно държави имат съответно и по-малки възможности да договарят справедливи условия за лекарства по време на преговорите с мощните световни корпорации на фармацевтичните компании по света. Според Москов с обединяването на усилията на всички тези държави ще се постигнат по-добри условия и възможности гражданите да бъдат лекувани с по-качествени лекарства и на по-ниски цени. Той коментира, че всяка година страната ни харчи повече, отколкото сме произвели като Брутен вътрешен продукт (БВП), за лекарствени продукти и медикаменти.

Целта на срещите между здравните министри е изработването на международен договор. За целта ще започне формиране на работни групи по проекта за споразумение. Предвидена е среща в първата половина на юли в Букурещ.

„Това е процес, който ще се случва пред очите на гражданите на всички тези държави”, коментира Москов. С обединени усилия здравните министри се надяват да променят модела и парадигмата на договаряне на цените на лекарствата, което ще доведе до по-добро лечение гражданите.

„Общото усещане беше, че тук всички сме един за всички, всички за един като мускетари и това е начинът да променим здравеопазването в страните”, каза още Петър Москов.

В основни параметри декларацията предвижда следните общи цели: Да насърчават съвместно ключовата роля на общественото здраве и отговорни здравни политики като двигател на икономиката, а не като бреме; да се улесни възприемането на лекарствените продукти като един от основните стълбове на здравеопазването, а не просто като обекти на търговия и съответното им приложение на национално, европейско и международно равнище. Друга цел е да адресират съвместно ключови въпроси, пред които нашите здравни системи в момента са изправени, като липсата и наличността на основни лекарства, високи цени на лекарствата, необходимостта от оценка на тяхната ефективност.