Не искам за моите служители, които ги "убих" от бачкане в последната година и половина, да ме питате защо стояли след работа. Стоят, защото никой друг не стои, а и на работа не стои. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов във връзка с казуса около шефката на здравния инспекторат в министерството Пенка Балева, която получила заплата от 10 хиляди лева.

Москов е категоричен, че ако има нарушение, то ще бъде санкционирано.

Фишът на Балева бе публикуван в медиите и от него става ясно, че основното й възнаграждение е 3700 лв., а от извънреден труд - още над 3000 лева. Освен това името й се свързва с доклада, послужил за разработката на ГДБОП, при която бе задържан шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина.

11 европейски здравни министри влизат в ролята на мускетари за по-добро лечение

11 европейски здравни министри влизат в ролята на мускетари за по-добро лечение

Подписаха Софийска декларация за осигуряване на адекватен достъп

Петър Москов се ангажира в понеделник да представи пълните отговори за това кой служител в инспектората към Министерство на здравеопазването колко е вземал. „Това, което мога да ви кажа, е моята заплата, защото я знам и тя е 4100 лева. Вие ще получите пълна информация – защото е публична”, коментира още той.

На въпрос как така въпросната Балева е участвала и в борда на директорите на Специализираната болница „Национален комплекс за рехабилитация”, Петър Москов посочи, че служители на министерството са част от бордовете на болниците без да вземат пари.

По закон тези служители нямали възможност да вземат пари. Ставало въпрос за допълнително натоварване, а не за пари, обясни той.

„Аз ще проверя информацията и вие ще имате точните данни за всичко и за всеки лев, който е бил изразходван. Не съм наясно с това колко точно и поради какви причини определен служител на министерството дали е взел 3 хиляди или 4 хиляди лева”, коментира още здравният министър. Той заяви, че очаква смислен отговор до понеделник.

„Може да ви се струва, че е неприемливо, неразумно, че така работи държавната администрация, но в Министерство на здравеопазването в последните две години има между 20 и 25 човека, които седят общо взето денонощно да вършат работата на няколко други институции с хиляди служители и ако нямате нещо друго, освен жълта новина, не бих приел да се хвърли съмнение върху качеството на работата на този екип”, категоричен бе Москов.