Над 110 млн. извършени електронни прегледа са регистрирани в Националната здравноинформационна система (НЗИС) от въвеждането в експлоатация дигиталното им документиране преди по-малко от 2 години. Средно на ден се регистрират в електронен формат над 220 000 прегледа от близо 14 500 лекарски практики. Регистрираните в системата денталните прегледи надхвърлят 3.7 млн., съобщиха от националния системен интегратор на държавната администрация "Информационно обслужване".

Все още повечето регистрираните електронни прегледи са с финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), въпреки че лекарите са задължени да вписват всички електронни здравни записи, независимо от здравноосигурителния статус на пациентите и източника на финансиране.

Над 210 000 електронни прегледа дневно се извършват у нас

Над 210 000 електронни прегледа дневно се извършват у нас

За 3 години България е успяла да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването

Със системата работят над 34 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ, над 10 500 зъболекари, 7 310 фармацевти, 3 260 аптеки, 1 075 лаборатории и 389 болнични заведения. Ежедневно се обработват 750 000 електронни здравни записа. Общият брой на регистрираните здравни записи от пускането на платформата в края на 2020 г. е 410 млн. Системата разполага с повече от 330 функционалности. Разработени са 9 основни и над 30 надграждащи версии.

Над 63 млн. са издадените електронни рецепти. Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти обработва средно над 110 000 е-рецепти на ден. Изписаните от медицинските специалисти "бели" рецепти надхвърлят 5 млн. Според "Информационно обслужване" с онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства значително е намален рискът от неправилно отпускане на медикаменти и са облекчиени максимално пациентите, лекарите и фармацевтите.

Отпада ограничението за брой лекарства на една е-рецепта

Отпада ограничението за брой лекарства на една е-рецепта

Е-рецептите с лекарства по НЗОК вече се изписват по нов ред

През НЗИС са издадени и над 62 млн. е-направления. Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г. Средно на ден системата генерира над 134 000 направления.

Електронните хоспитализации в болниците са близо 5.2 млн., като 9 500 такива се регистрират средно на ден. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти дава възможност на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, лабораторни изследвания, консултации, епикризи и др.

Все повече потребители използват и мобилното приложение еЗдраве, което дава достъп личното здравно досие и до егистрирани в НЗИС прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания и имунизации. До момента приложението е изтеглено близо 200 000 пъти и се ползва активно от потребителите.

22 000 души са сдвоили здравното си досие с приложението еЗдраве този месец

22 000 души са сдвоили здравното си досие с приложението еЗдраве този месец

Здравното мобилно приложение е изтеглено над 175 000 пъти от пускането му в експлоатация