Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат у нас надхвърля 96 млн. Средно на ден се регистрират над 210 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна. Това съобщиха от Информационно обслужване.

Директорът на "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване Борис Костадинов заяви, че само за 3 години България е успяла да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. По думите му дигитализацията в здравеопазването значително подобрява прозрачността на процесите и качеството на здравните услуги в България.

От пускането в експлоатация през 2020 г. на Националната здравноинформационна система (НЗИС) са регистрирани 345 млн. електронни здравни записа, което превръща платформата в един от най-използваните софтуерни продукти в България. Със системата работят близо 45 хил. медицински специалисти.

Данните от НЗИС показват, че за по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн., като 3.2 млн. от тях са т.нар. "бели рецепти" за диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба (антибиотици). Анулираните "бели" рецепти са едва 3%.

Също така през НЗИС са издадени над 53.4 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 80 хил. направления. Реализираните електронни хоспитализации в болниците надхвърлят 4.4 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти се ползва от 376 лечебни заведения в страната.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров посочва, че за да се постигне дигитална трансформация е необходима промяна в мисленето от "хартиено" към дигитално, което може да стане с повишаване на дигиталните умения.

Модулът "Е-рецепта" се използва ефективно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 7 250 фармацевти. Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства намалява драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, лекарите и фармацевтите. С дигитализирането на процеса се елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта.

Извършени са над 47 млн. електронни прегледа за година и половина

Извършени са над 47 млн. електронни прегледа за година и половина

Средно на ден се регистрират над 130 000 електронни прегледа