От началото на годината в България има 4 донорски ситуации. Според данните на здравното министерство у нас за трансплантация чакат 1145 българи. Днес е Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи.

За ефективността на една трансплантационна система, трябва да се откриват донори и да се мотивират координаторите към тяхното обучение. Това каза пред БГНЕС доц. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия и част от трансплантационния екип на ВМА.

По думите му, през последните години се наблюдава позитивна тенденция в обществената нагласа към донорството.

В страната ни има добро законодателство, което регламентира кои пациенти могат да бъдат донори, смята доц. Ивелин Такоров.

"Нещо, което е много важно за обществото и се знае, многократно сме коментирали, че не може да има злоупотреба по отношение на това кой е подходящ за донор - това са пациенти с необратима мозъчна смърт, т.е. те на практика са загинали, изкуствено се поддържат другите параметри на живота, за да могат евентуално да бъдат оползотворени техните органи. Всичко минава през много ръце, много комисии, за да се стигне до ефективното дарителство и затова смея да твърдя, че има такава нагласа, но има нещо, което липсва. То не е формално, не е писано, просто липсва желанието, може би, във всички етапи на трансплантологичния процес да се действа ефективно", посочи Ивелин Такоров.

Няма рецепта как да се достигнат необходимите нива от 100 донора годишно. Тази година има само 4 донорски ситуации, но отражение на това дава и COVID-пандемията, смята медикът.

"На годишна база се очаква до края на годината да бъдат реализирани 50% по-малко трансплантации в световен мащаб, отколкото през последните години. През месеците март и април имаше тотален колапс на трансплантологията в световен и европейски план, защото много от водещите страни в това отношение пострадаха доста от настоящата пандемия. Но вече всичко започва да се пробужда, трябва да свикнем да живеем с COVID-19", заяви доц. Такоров.

Междувременно от здравното министерство са подготвили клип по темата. Здравният министър Костадин Ангелов отправи "предизвикателство".