Почти 80% от хората, преболедували коронавируса, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания. Това заяви пред БНР директорът на Българският кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница "Сърце и мозък" в Плевен доц. Яна Алексиева.

Тя обясни, че 1600 пациенти са преминали досега през безплатната скринингова и лечебна кампанията"Живот след Covid-19" за проследяване на преболедували пациенти.

По нейни думи швейцарско национално проучване е установило, че всеки четвърти има постковид синдром. От преминалите през болница 40% имат оплаквания месеци след преболедуването. Алексиева заяви, че такива са и данните и за болницата в Плевен.

Като се има предвид колко хора в България преболедуваха, то 125 000 души за момента се борят с пост симптоми, посочи тя и допълни, че засегнати са преди всичко хората, които са били хоспитализирани. Не били обаче изключения и хора, преболедували леко вируса, както и млади хора, които са спортували активно.

Безплатна програма и клинична пътека за тежко преболедувалите коронавирус

Безплатна програма и клинична пътека за тежко преболедувалите коронавирус

Поне 30% от преболедувалите имат тежки усложнения

Д-р Алексиева подчерта, че постковид синдромът се свързва с много различни симптоми и това също е много притеснително.

"Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите - главоболие, косопад, трудно придвижване, невъзможност да изпълняваш предишните си задължения, замайване, нарушена концентрация, забравяне, мозъчна мъгла, намален слух, сърцебиене, хипертония, повишаване на холестерола, на захарта, метаболитни нарушения, проблеми с всички останали органи - болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на остър миокарден инфаркт", поясни медикът. Тя обясни, че медицинските специалисти не знаят как да лекуват и проследяват тези хора, защото видът е по-различен от другите инфаркти.

Д-р Алексиева препоръча интердисциплинарни екипи да работят с въпросните пациенти. Според нея трябва да има и отделна клинична пътека за рехабилитация на пациенти с коронавирус. Предложенията вече са изпратени към Министерството на здравеопазването.

И леките случаи на коронавирус могат да оставят следи

И леките случаи на коронавирус могат да оставят следи

Коста Костов: Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни