133 болнични легла, от които 10 реанимационни ще има в новата детска болница в Бургас, чието изграждане Министерски съвет одобри на 22 февруари.

В Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести "Св. Анастасия" в морския град ще бъдат привлечени медици от всички основни специалности. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев пред медии в Бургас. По думите му ще бъдат разкрити спешно отделение и диагностично-консултативен център, което ще гарантира навременна и качествена педиатрична грижа в целия Югоизточен район.

Министър Меджидиев обяви за направена тази седмица първа копка на нов лечебно-диагностичен корпус на Клиника по педиатрия и онкологични специалности при УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД в Пловдив. Така педиатричната и онкологична помощ за децата в града ще бъдат ситуирани на едно място, а пациентите ще получават бърза и комплексна медицинска помощ, убеден е здравният министър.

Тези мащабни проекти са част от активната политика по отношение на майчиното и детското здравеопазване, провеждана от служебното правителство.

В тази връзка Меджидиев коментира и организираните днес безплатни прегледи за деца, по линия на програмата "Детско здраве", създадена преди повече от 10 години от министъра.

"До момента записани за високоспециализирани профилактични прегледи са 450 деца. Консултирани ще бъдат и тези, които не са успели да си запишат час предварително, но желаят да бъдат прегледани от колегите".

13 специалисти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия, образна диагностика и гинекология ще реализират високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст, посочи Меджидиев.

По негови думи благодарение на медиците от старта на инициативата до днес над 18 500 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост - последващи лечение и проследяване.

"Развитието на майчиното и детско здравеопазване е основният ми приоритет. С екипа на министерството работим за това, високоспециализираната профилактика при децата да бъде рутинна практика в здравеопазването, а не изключение. Това е заложено и в редица документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост", подчерта още здравният министър.

Екипите за медицински хеликоптери започват обучение във ВМА

Екипите за медицински хеликоптери започват обучение във ВМА

Здравното министерство проучва къде да бъдат разположени площадките за хеликоптерите