19 са новите доказани случаи на коронавирусна инфекция у нас вчера при направени 1220 PCR теста. Увеличението е с 0.8% спрямо предходния ден. Активните случаи у нас в момента е 1271.

От новите случаи за лечение в болница са приети девет пациенти, а 10 са на домашни лечение.

Най-много нови случаи има в Ямбол - 9, в Пазарджик и Сливен по три, София и Шумен по двама.

Бременна жена на 39 години е сред новозаразените. В утробата на майката плодът е защитен и няма опасност да се зарази, поясни Тодор Кантарджиев. Няма опасност и за майката, по думите му. При самото раждане в подобни случаи се вземат хигиенни мерки.

Едно ново дете е установено с инфекцията - 14-годишно момиче от Сливен. От Сливен е и новият случай на зараза сред медицинските лица - медицинска сестра. Така общият брой случай на зараза сред медици стават 259 или 10% от всички случаи.

В България до този момент са направени над 60 000 PCR теста, а доктор Тодор Кантарджиев коментира, че в никакъв случай не трябва да се намаляват тестовете, тъй като при този етап от епидемията е изключително важно да се откриват в ранен етап новите случаи и клъстерите. Трябва да се тества медицинския персонал, както и хората със симптоми в големите трудови колективи.

33 са излекуваните през вчерашния ден, като процентът на излекуваните вече е 44.

Четири са смъртните случаи през вчерашния ден у нас. 78.годишен мъж е починал в Пета градска болница в София, като за него няма данни за придружаващи заболявания. Починал е и 78-годишен мъж в Сливен, който е бил с исхемична болест на сърцето и диабет. 62-годишен мъж в Стара Загора също е починал, като той е бил с диагноза аденом на простата, но не това е причина на смъртта му. Починала е и 66-годишна жена в болницата в Пловдив, която е страдала от диабет.

За Кантарджиев е удоволствие, че почти няма нови случаи в старческите домове и сред медиците. Нито аз нито щаба се забавляваме с епидемията, каза той по повод твърденията на някои медици, че се забавлявали с епидемията.

За него добрите резултати у нас са заради адекватните мерки, които са предприети у нас за преодоляване на пандемията.