Вече има 21 потвърдени случая на морбили в страната. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Случаите се увеличават.

Пред "Дарик" Кунчев обясни, че 18 от заразените са деца. Те се заразили в болницата в Разлог.
Дете, за което по-късно стана ясно, че е заразено с вируса, предало заразата на останалите.

Няма опасност за живота на децата, болни от морбили

Няма опасност за живота на децата, болни от морбили

Според лекарите не става въпрос за епидемия

"Заболяването е толкова заразно, че заразяването става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване", обясни експертът.

Имало данни, че болните в Банско се заразили от човек, който внесъл вируса от Македония.

От Министерството на здравеопазването пишат, че в Регионалната здравна инспекция в Благоевград има 4 нови случая на морбили. Всичките заразени са хоспитализирани в болницата в областния град.

Три от случаите са на деца от Разлог, съответно на възраст от година и 5 месеца, година и 8 месеца и дете на 13 години.

Децата са били хоспитализирани в болницата в Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени вчера, 14 февруари.

В момента се проучва имунизационният им статус.

5 деца с морбили приети в софийска болница

5 деца с морбили приети в софийска болница

Те не са били ваксинирани

Четвъртият случай, за който съобщават от МЗ, е на мъж на 27 години от Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите и след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили.

Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, допълват от здравното ведомство.

От постъпилите проби вчера в лаборатория 7 са с положителен резултат.

До края на деня се очаква да бъдат отчетени и останалите.

Ваксините са причината да има живи антиваксъри

Ваксините са причината да има живи антиваксъри

У нас причините за поява на болестите са, според определението на СЗО, "сложни"

От Националния център за заразни и паразитни болести информират, че лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас са 12. 
Останалите случаи, при които има симптоми на морбили, все още не били доказани лабораторно, предава БНТ.

Както стана ясно, предполга се, че заразата е тръгнала от детското отделение на болницата в Разлог, което към момента е затворено след разпореждане на МЗ.

Пред обществената телевизия д-р Петър Петров, началник на "Инфекциозно отделение" в УМБАЛ "Св. Анна" в София, където са настанени 5 деца, коментира: "Нито едно от тях не е ваксинирано и това е основната причина да се разболеят по този начин. Имунизираните деца, не че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и то ще премине, заболяването, на едно ниво, което дори няма да го разберем."